Закарпаття Інформ

1 000 доларів США за підпалену автівку Сил оборони України – викрито трьох жителів Слов’янська

1 000 доларів США за підпалену автівку Сил оборони України – викрито трьох жителів Слов’янська
351934 ПЕРЕГЛЯДІВ

 За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури трьом мешканцям м. Слов’янська повідомлено про підозру в перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, двом з яких - за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України).

За даними слідства, 16 серпня 2024 року 17-річний хлопець отримав у месенджері «Тelegram» повідомлення з пропозицією заробітку. «Роботодавець» запропонував грошову винагороду за підпал автомобілів Сил оборони. Юнак мав виявляти військові автівки у м. Слов’янську, надсилати йому фото, а після отримання «дозволу» підпалювати. Собі в помічники підозрюваний обрав 18-річного знайомого, котрий також шукав швидкого заробітку. За кожен знищений транспортний засіб їм обіцяли 1 000 доларів США.
 
          
 
Через кілька днів молодики побачили на одній з вулиць міста «Volkswagen Golf», що належав військовому підрозділу. 26 серпня 2024 року, о 06:30, узгодивши свої дії з куратором, неповнолітній облив лобове скло і капот машини заздалегідь підготовленою запалювальною сумішшю та підпалив. Напарник знімав увесь процес на камеру телефона для подальшої передачі відеозапису замовнику.
 
Ще одним підпалювачем виявився 24-річний слов’янець, раніше судимий за вчинення крадіжки. Погодившись у месенджері з умовами «роботи» й обіцяним заробітком, він 28 серпня 2024 року спалив вантажівку марки «Renault Masсott», котра перебувала на балансі однієї з військових частин ЗСУ.
 
За скоєння злочинів проти українських захисників фігуранти отримали грошове винагородження. Наразі за клопотанням прокуратури підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Перевіряється їх причетність до скоєння аналогічних правопорушень.
 
Досудове розслідування та оперативний супровід – ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях і ГУНП в Донецькій області. Максимальне покарання – 8 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Мої відео