Закарпаття Інформ

БЕБ розпочало безпосереднє співробітництво з Європолом

БЕБ розпочало безпосереднє співробітництво з Європолом
360088 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бюро економічної безпеки України отримало статус компетентного органу по співпраці з Європолом. Це прискорить розслідування у сфері незаконного виведення коштів за кордон та інших кримінальних правопорушень вчинених у сфері економіки. Йдеться про обмін інформацією, спеціальними знаннями, загальними зведеннями, результатами стратегічного аналізу, інформацією щодо процедур кримінальних розслідувань, методи запобігання злочинності, участь у навчальних заходах, а також надання консультацій та підтримки в окремих кримінальних розслідуваннях.

Ще на початку 2022 року БЕБ звернулося до Європейського поліцейського офісу з клопотанням набуття статусу компетентного органу. Це передбачає внесення змін до Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне та стратегічне співробітництво.

21 грудня 2022 року Європол вніс відповідні зміни до Угоди. Відповідно до неї, Бюро економічної безпеки України визначено як один із компетентних органів в Україні, який згідно з національним законодавством відповідає за запобігання та боротьбу з кримінальними правопорушеннями.

 

Довідково. Європейський поліцейський офіс - установа правопорядку Європейського Союзу; збирає інформацію щодо кримінальних злочинів. Свою роботу орган розпочав у 1994 році, поступово поширюючи свою діяльність на інші види кримінальної злочинності.

У 1999 році Європол розпочав повномасштабну роботу в усіх сферах своїх повноважень, а саме: незаконна торгівля наркотиками; незаконні мережі імміграції; тероризм, незаконна торгівля автотранспортом, торгівля людьми і дитяча порнографія, виготовлення фальшивих грошей та інших платіжних засобів, відмивання грошей. До пріоритетних сфер дослідження Європолу належать злочини проти особи, фінансові та кіберзлочини.

Нагадаємо, нещодавно Латвійські колеги провели тренінг для БЕБ із захисту фінансових інтересів ЄС. Детальніше https://esbu.gov.ua/news/latvijski-kolegi-proveli-trening-dlya-beb-iz-zahistu-finansovih-interesiv-yes.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,Європол,Europol
Мої відео