Закарпаття Інформ

МЗС наполягає на розслідуванні статті від видання Financial Times про «контрабанду зброї з України»

МЗС наполягає на розслідуванні статті від видання Financial Times про «контрабанду зброї з України»
369140 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство закордонних справ України відреагувало на нещодавно статтю опубліковану виданням Financial Times про «контрабанду зброї з України». МЗС настоює на проведені редакційного розслідування обставин появи подібного матеріалу з ознаками дезінформації щодо України в інтересах росії.

Про це заявив Речник МЗС України Олег Ніколенко на своїй сторінці в Facebook.

Мова йде про статтю, опубліковану 6 лютого під заголовком «Прем‘єр-міністерка Молдови закликає збільшити допомогу ЄС задля приборкання контрабанди зброї з України»

В самому початку статті зазначається, що нині екс-прем‘єр-міністерка Наталія Гаврилиця, на той час чинна прем‘єрка Молдови, поділилась з виданням інформацією, що нібито Молдова «спостерігає збільшення» контрабанди зброї, людей та товарів з України на тлі війни. Також автор додає, що Молдова не є членом Євросоюзу, хоча межує з Румунією, яка є членом ЄС з 2007 року.

Далі автор описує масштаби проблеми: «Незаконна контрабанда зброї, людей та товарів з України була основним побоюванням для країн ЄС після вторгнення Росії в лютому минулого року, що посилилося величезною кількістю зброї, поставленої в країну за останні 11 місяців, а також збільшенням кількості людей, які прагнуть виїхати».

Згідно з матеріалом, Брюссель відреагував на такі дії, тому створив «центри підтримки» в Молдові, які слідкуватимуть та протидіятимуть спробам незаконної торгівлі з української території. За словами екс-прем‘єр-міністерки Гаврилиця, така ініціатива зуміла досягти «успіхів у контексті припинення контрабанди зброї та людей».

Як наголошує речник МЗС Ніколенко, цитати Наталії, які наводяться у статті, не відповідають заголовку статті Financial Times.

Хоча екс-прем‘єр-міністерка висловлює бажання не стати країною, в якій зростатиме загроза безпеці, а також просить підтримки серед країн ЄС, щоб «не дозволити мережі контрабанди розростатися», у прямій мові Наталії Гаврилиця не йдеться про факти таких дій на території України.

Ба більше, за словами речника МЗС, в статті не наводиться жодних доказів про наявність контрабанди зброї в Україні. Олег Ніколенко додав, що Молдова не надавала ніяких фактів, що б підтверджували інформацію про незаконні дії.

«Цей матеріал Financial Times – чергова дезінформація. Її мета – дискредитувати міжнародну військову допомогу Україні. Росія інвестує численні ресурси, аби зараз завадити поставкам західної зброї нашій державі на тлі нового наступу російської армії. Очевидно, що стаття Financial Times мала посилити на Заході страх щодо того, що зброя, яка передається Україні, обернеться проти самих західних країн, потрапивши до рук кримінальних елементів», — підсумовує Ніколенко.

Речник МЗС також додає, що рік тому той самий автор поширював подібну статтю, маніпулюючи темою контрабанди зброї із України. Проте Олег Ніколенко не вказав посилання, про який саме матеріал йде мова.

Раніше у липні 2022 року британське видання Financial Times поширило статтю про «контрабанду» зброї із України, хоча пізніше відредагувала заголовок. Перший варіант виглядав так:«НАТО і ЄС б'ють на сполох через контрабанду зброї Україною», а потім його виправили на «НАТО і ЄС б'ють на сполох через ризик контрабанди зброї Україною».

У матеріалі йшлось про те, що Західні партнери нібито хочуть краще відстежувати зброю, яка постачається до України, оскільки «є побоювання, що злочинні групи контрабандою вивозять її за кордон на чорний ринок Європи». Видання посилалось на інформацію від «західних чиновників».

На що відреагував голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба, заявивши, що подібний наратив стовідсотково запущений російською федерацією, що й підхопило видання FT.

Теги: Міністерство внутрішніх справ, МВС, Молдова, Україна
Мої відео