Закарпаття Інформ

Макроекономічний та монетарний огляд від Нацбанку за березень

Макроекономічний та монетарний огляд від Нацбанку за березень
411766 ПЕРЕГЛЯДІВ

Національний банк України опублікував щомісячний макроекономічний та монетарний огляд за березень місяць, і якщо коротко: глобальна економіка повільно зростає. Але розгляньмо більш детально та спробуємо зробити 6 головних висновків з огляду.

1. Інфляційний тиск з боку країн зменшується після стрибка цін на початку року, проте залишається на високому рівні. Мляве зростання глобальної економіки тиснуло на здешевлення носіїв, у той час, як їх пропозиція була стійкою. Також спостерігалось зростання світових цін на товари, вагомі для експорту України. Але наприкінці березня зростання цін не торкнулось сталі та руди.

2. Споживча інфляція продовжила сповільнюватись (до 24.9% р/р у лютому) з огляду на достатню пропозицію продовольства та пального, попит на споживання, ефект від повернення деяких територій Херсонщини та зміцнення готівкового курсу гривні. Таким чином бізнесу вдалось позбутися ефекту від великих витрат через дефіцит електроенергії. Інфляційний тиск послаблювався під впливом поліпшення інфляційних очікувань в умовах стабільної ситуації на валютному ринку. В Нацбанку вважають, що у березні вдалось сповільнити інфляцію.

Ціни на продукти харчування зростали повільніше, це послабило витрати, стабілізація у сфері енергетики та достатня пропозиція на сировину й пальне. Зокрема повільніше зростали ціни на крупи, борошно, цукор та олію. Але ціни зростали на овочі. Стрімке подорожчання також торкнулось цін на яйця.

3. Минулого місяця тривало подальше пожвавлення економічної активності тому, що покращилась ситуація в енергетиці. Ба більше, покращення ділових і споживчих настроїв підтримало деякі види промисловості, роздрібну торгівлю, а також сектори послуг. Навіть складна ситуація із невизначеним «зерновим коридором» не завадила перевезенню вантажів та залізної руди до західних кордонів, що підтримували транспортну галузь.

4. На ринку праці ситуація покращилась. Наприклад, кількість вакансій перевищувала кількість надісланих резюме. Проте зайнятість все ще залишається низькою. Через це стримувались доходи, які частково компенсувала індексація пенсій. За кордоном збільшилась кількість мігрантів, які змогли адаптуватись в інших країнах. За оцінками НБУ, 76% з них планують повернутись до України. Нацбанк також зазначає, що зростає кількість тих, хто ще не визначився, чи повернеться.

5. Березень став періодом, коли дефіцит державного бюджету істотно звузився, зокрема через поліпшення податкових надходжень, але видатки залишаються значними. Дефіцит вдалось профінансувати завдяки допомозі країн-партнерок та внутрішнім борговим залученням. Уряд зумів залучити кошти від продажу внутрішніх державних облігацій, продаж яких суттєво збільшився. До того ж саме це сприяло Національний банк дозволити банкам покривати частину обов‘язкових резервів за рахунок визначеного переліку внутрішніх держоблігацій у січні 2023 року.

6. У лютому нарощування експорту зернових культур та скорочення енергоносіїв звузило дефіцит торгівлі товарів. Дефіцит поточного рахунку також звузився за рахунок збільшення обсягів грантів. Привабливість гривні на готівковому ринку зростає завдяки поліпшенню очікувань та послідовній політиці Нацбанку. Гривневі депозити принесли чималий дохід у відповідь на збереження облікової ставки на рівні 25%.

Як вважають в НБУ, банки активніше змагатимуться за строкові вклади через посилені нормативи обов‘язкового резервування банками, а також оновлення підходів до їх розрахунку та зміни в операційному дизайні монетарної політики.

Теги: НБУ, Нацбанк, Національний банк України,Андрій Пишний,Економіка, економіка
Мої відео