Закарпаття Інформ

Єврофутбол: ключова перемога "Наполі", втрати "Баварії" та "Арсенала"

Єврофутбол: ключова перемога "Наполі", втрати "Баварії" та "Арсенала"
237619 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого вікенду, за традицією, відбулися матчі чергових турів європейських футбольних чемпіонатів, де неаполітанський "Наполі" здобув найважливішу перемогу в Турині над місцевим "Ювентусом" і, фактично, гарантував собі перемогу в чемпіонаті Серії А.

У свою чергу, мюнхенська "Баварія" укотре оступилася, цього разу програвши в Майнці однойменному клубу і знову втративши лідерство в турнірній таблиці Бундесліги. Водночас командам залишилося провести всього п'ять турів і мюнхенці, які 10 років поспіль вигравали чемпіонат Німеччини, ризикують перервати свою гегемонію всередині країни.

Осічка "канонірів" ціною в чемпіонство

В англійській Прем'єр-лізі очки втратив лондонський "Арсенал", який не зміг здолати на своєму полі "Саутгемптон" – 3:3. З сенсації стартував 32-й тур чемпіонату Англії. Хоча вона могла бути ще гучнішою, якби "Арсенал" не створив камбек на останніх хвилинах гри. Якщо зазвичай матчі між лідером та останньою командою чемпіонату не ховають у собі інтриги, то поточного розіграшу АПЛ це не стосується жодним чином. "Арсенал" і в першому колі не зумів обіграти "Саутгемптон" у гостях, зробив він осічку і в домашній грі.

У господарів одразу все пішло шкереберть. "Святі" провели швидкий гол вже на 27-й секунді зустрічі – "подарунком" голкіпера лондонців Арона Ремсдейла скористався Карлос Алькарас. А на 14-й хвилині Тео Волкотт із передачі Алькараса зміцнив перевагу "Саутгемптона", засмутивши колишню команду. Втім, майже відразу стараннями Габріела Мартінеллі лондонці один гол відіграли. Перед самою перервою "Арсенал" ледь не дотиснув гостей, але ті встояли.

У другому таймі гра очікувано зосередилася на половині поля "святих", проте вдавалося стримувати атаки лондонців. На 66-й хвилині гості забігли вперед, заробили кутовий і з нього провели третій гол – відзначився Дуе Чалета-Цар. І тут же Габріел Жезус упустив вигідний момент, пальнувши над поперечиною. За такою грою вже й нічия була за щастя для "канонірів". Гості не соромилися тягнути час, та на самому прапорці "Арсенал" виявив характер – усього за кілька хвилин господарі відновили рівновагу. Спершу Мартін Едегор завдав обвідного удару в дальній нижній кут, а трохи пізніше Букайо Сака досяг успіху на добиванні. Надихнувшись, "каноніри" ледь не вирвали перемогу у компенсований час, проте Леандро Троссар вдарив у перекладину, а Рейссу Нелсону завадив рикошет від захисника. У результаті нічию з "Емірейтс" "Саутгемптон" все ж таки вивіз, що, щоправда, не допомогло команді Рубена Селлеса залишити останній рядок у турнірній таблиці.

Що ж до "Арсеналу", то ця осічка може стати фатальною, адже "Манчестер Сіті" тепер має перевагу за втраченими очками – "-5" за двох ігор у запасі, за які можна заробити 6 балів.

Свій матч проти "Брайтона" "городяни" проведуть пізніше, гру було перенесено через участь "Брайтона" у грі півфіналу Кубка Англії, де вони в неділю програли "Манчестер Юнайтед" – 0:0 (6:7 – за пенальті). Але значно важливішим стане не матч "Брайтон" – "Манчестер Сіті", а гра наступного туру, "Манчестер Сіті" – "Арсенал", яка багато що визначає в чемпіонаті Англії цього сезону 2022/23.

32-й тур

"Арсенал" – "Саутгемптон" – 3:3 (1:2)

"Фулхем" – "Лідс" – 2:1 (0:0)

"Ліверпуль" – "Ноттінгем Форрест" – 3:2 (0:0)

"Лестер" – "Вулверхемптон" – 2:1 (1:1)

"Крістал Пелас" – "Евертон" – 0:0 (0:0)

"Брентфорд" – "Астон Вілла" – 1:1 (0:0)

"Ньюкасл" – "Тоттенхем" – 6:1 (5:0)

"Борнмут" – "Вест Хем" – 0:4 (0:3)

"Манчестер Юнайтед" – "Челсі" – перенесено

"Брайтон" – "Манчестер Сіті" – перенесено

 

"Баварія" знову опускається в таблиці

"Очки витікають, як пісок крізь пальці. Кожен бореться сам із собою", – саме так можна охарактеризувати ключовий матч 29-го туру чемпіонату Німеччини. Вислів належить Томасу Тухелю, головному тренеру "Баварії", яка у нинішньому турі поступилася лідерством у чемпіонаті дортмундської "Боруссії". Мюнхенці поступилися "Майнцу" (1:3), ведучи у зустрічі. Натомість "джмелі" просто розгромили "Айнтрахт" із Франкфурта (4:0), що дозволило їм на бал відірватися від "червоних" у турнірній таблиці. ФКБ має величезні проблеми, команда втратила характер, волю, свою фірмову гру. Заміна Нагельсманна на Тухеля виявилася провальною витівкою. Тепер гегемон може зазнати краху, залишившись навіть без титулу в національній першості. Зібратися в такій ситуації буде неймовірно складно, тим більше хлопці Терзича зараз на підйомі, навіть попри нещодавню поразку в очній битві зі своїм принциповим опонентом. Кінцівка гонки в чемпіонаті Німеччини виходить нарешті гарячою.

Мюнхенці в черговий раз непогано розпочали поєдинок, але зрештою поступилися. "Майнц", який у двох минулих сезонах на своєму полі виявився сильнішим за "Баварію", і втретє обіграв гранда в рідних стінах. Мане відкрив рахунок забитим голам у цьому матчі на 29-й хвилині, тож до середини другого тайму "Баварія" утримувала перевагу, проте з 65-ї хвилини пішла зовсім інша гра. Удар Ажорка допоміг господарям зрівняти рахунок, а гольові удари Баррейро та Мартіна, на 73-й і 79-й хвилинах, повністю перевернули матч – 3:1. А що ж "Баварія"? У неї ще залишалося 11 хвилин, щоб спробувати врятувати гру. Але… Тактика відсутня, гравці не розуміють один одного, складається відчуття, що й наставник розгубив увесь свій досвід і робить щось на рівні середнього любителя комп'ютерних футбольних менеджерів.

А перемога "Боруссії" в наступному ігровому слоті, через три години, здається втіленням "вищої справедливості". Не могла вічно "Боруссія" здійснювати осічки паралельно з "Баварією". Почавши впевнено, закінчили підопічні Терзича також, розгромивши "орлів", у результаті очолили таблицю німецької Бундесліги. З рахунком 4:0 "чорно-жовті" обіграли франкфуртців, у трьох результативних атаках брав участь Адеємі, дубль оформив Мален, ще й про Брандта, Беллінгема з Хуммельсом не варто забувати. У складі гостей особливо нема кого відзначити, вони зовсім не йшли на "Сигнал Ідуна Парк". Тухель після матчу "Баварії" у Майнці сказав, що команда втомлена, є проблеми. І якщо дортмундці не дивуватимуть, як у недавньому поєдинку проти "Штутгарту", то можуть здобути титул.

Водночас боротьба йде на всіх напрямках, за виживання теж усі відчайдушно борються. "Бохум", який начебто і непоганий, несподівано поступився вдома "Вольфсбургу" (1:5), а "Герта" при новому наставнику Дардаї не зуміла впоратися з "Вердером" (2:4), де Дукш оформив хет-трик. Нарешті, "Байєр" довів, що зараз не даремно є однією з найкращих команд ліги, та ще й у Лізі Європи може претендувати на тріумф – леверкузенці на своєму полі впоралися з "Лейпцигом" (2:0). У таблиці Бундесліги леверкузенці йдуть на 6-му місці.

29-й тур

"Аугсбург" – "Штутгарт" – 1:1 (1:0)

"Майнц" – "Баварія" – 3:1 (0:1)

"Хоффенхайм" – "Кельн" – 1:3 (0:2)

"Герта" – "Вердер" – 2:4 (0:2)

"Бохум" – "Вольфсбург" – 1:5 (0:3)

"Борусія" Д – "Айнтрахт" – 4:0 (3:0)

"Фрайбург" – "Шальке" – 4:0 (2:0)

"Байєр" – "Лейпциг" – 2:0 (1:0)

"Боруссія" М – "Уніон" – 0:1 (0:0)

 

"Барса" не дає "Реалу" відродити інтригу

Черговий тур іспанської Ла Ліги був відзначений черговими перемогами "Реала" та "Барселони". Проте каталонці продовжують тримати дистанцію з головним конкурентом в 11 очок, що геть-чисто вбиває інтригу в одній з провідних ліг Європи.

"Реал" у цьому турі впевнено обіграв на своєму полі "Сельту" з рахунком 2:0. Головний тренер мадридців Карло Анчелотті не фанат ротації, але провів її, давши відпочити віковій середній лінії команди. Але навіть змішаним складом "Реал" на досвіді та класі розібрався із суперником, піймавши його на помилках і наприкінці першого тайму, і на початку другого. В іншому "вершкові" не сяяли та грали в економному режимі. Реалізували вони, по суті, перший момент. Вінісіус розібрався на фланзі й виклав м'яч під удар Асенсіо, який чудовим ударом завершив епізод. Можливо, "кельти" зуміли б нав'язати боротьбу, але отримали другий м'яч відразу після виходу з роздягальні, на самому початку другого тайму. Асенсіо весь матч подавав пристойно – і два кроси з трьох адресатів досягали. Ось і тут він знайшов подачею Мілітао, який пробив у саму "шістку" (нижній кут воріт). 0:2 у Мадриді – найчастіше вирок для команд, і міцніший за "Сельту". Звісно, гості намагалися уникнути поразки, й Аспас ледь інтригу не повернув, впустивши чудовий шанс за 15 хвилин до кінця. Голкіпер Куртуа впорався, а більше господарі назад і не провалювалися. Суха впевнена перемога "Реала", яка дозволяє тримати відрив від мадридського "Атлетико" і хоча б номінально переслідувати "Барселону". "Сельта" ж могла зачепитися за очки в разі успіху, але той був на боці "Реалу".

У свою чергу, "Барселона" приймала "Атлетико" і протистояння сповна виправдало статус центрального в турі – грали перша та третя команди турнірної таблиці. Обидва колективи видали шикарний матч із величезною кількістю моментів, і дивно, що на двох команди забили лише один гол. Його автором став Ферран Торрес, який під завісу першого тайму з лінії штрафного майданчика пробив повз голкіпера Яна Облака, але точно у ворота. А асистував партнеру у тому епізоді Рафінья. Та загалом, у перші 45 хвилин цікавішим здавався "Атлетико", у якого можна відзначити влучення Грізманна в перекладину на 1-й хвилині й удар того ж таки Грізманна з меж штрафного майданчика, з яким впорався тер Стеген. Другий тайм обидві команди провели ударно. М'яч майже не затримувався у середині поля, а команди намагалися відповідати атакою на атаку. І в цьому малюнку гострішою була вже "Барселона". У господарів була величезна кількість моментів, а найреальніші шанси каталонці мали на 73-й і 76-й хвилинах, але в першому разі Рафінья з кількох метрів примудрився пробити прямо в Облака після прострілу Левандовськи, а незабаром сам Роберт замість покотити м'яч на бразильця на порожні ворота, вирішив пробити здалеку – і не влучив. Адже в тому епізоді Левандовськи та Рафінья вибігали на чужі ворота "два на нуль"... У гостей же чудові моменти мали Де Пауль і Грізманн, та перший пробив з лінії воротарської повз ворота, а Антуан з центру штрафного послав м'яч точно в центр і в руки голкіперу. Під кінець матчу гострота почала зникати й біля тих, і інших воріт, натомість посипалися картки. "Атлетіко" в самому кінці намагався влаштувати навал на ворота тер Стегена, але не досяг успіху, а "Барселона" все ж таки довела матч до перемоги.

У підсумку, після 30 турів у "Барселони" 76 очок, "Реала" – 65, "Атлетико" – 60, і "Реал Сосьєдада", що замикає лігочемпіонську четвірку – 54.

30-й тур

"Еспаньйол" – "Кадіс" – 0:0 (0:0)

"Осасуна" – "Бетіс" – 3:2 (3:1)

"Альмерія" – "Атлетік" – 1:2 (0:1)

"Вальядолід" – "Жирона" – 1:0 (1:0)

"Реал Сосьєдад" – "Райо Вальєкано" – 2:1 (0:0)

"Реал" – "Сельта" – 2:0 (1:0)

"Ельче" – "Валенсія" – 0:2 (0:2)

"Барселона" – "Атлетико" – 1:0 (1:0)

"Мальорка" – "Хетафе" – 3:1 (0:1)

"Севілья" – "Вільярреал" – 2:1 (1:0)

 

"Наполі" б'є прямих конкурентів

Після того, як туринському "Ювентусу" повернули 15 очок у турнірній таблиці чемпіонату Італії, відібрані раніше як покарання у межах справи про фінансові махінації у клубі, здавалося, інтрига в італійській Серії А забилася з новою силою. Але не в боротьбі за перше місце. Та й загалом, в одному конкретному матчі з "Наполі" впоратися "Юве" виявилося не під силу.

Дуже нервовим і важким вийшов матч у Турині, як і погода – команди закінчували під зливою. Суперники були виснажені іграми у єврокубках. "Наполі" надламаний психологічно вильотом з Ліги чемпіонів, причому у боротьбі не з кимось, а з "Міланом", який неаполітанці випереджають у турнірній таблиці чемпіонату Італії на... 22 очки. У свою чергу, "Ювентус" натхненний проходом до півфіналу Ліги Європи та поверненням очок у Серії А. Проте господарям це не допомогло. Вони непогано провели дебют, але своїх підходів не реалізували, а далі неаполітанці щільно прибрали м'яч і територіальну перевагу до своїх рук. Явних гольових моментів не створили на перерву ні ті, ні інші. У другому таймі спочатку ситуація не змінилася, але із замінами і втомою, що накопичується, стало веселіше. Осімхен за кілька хвилин упустив три гарні моменти, потім "Ювентус" забив – Ді Марія втік після закидання Данило і реалізував вихід віч-на-віч. Проте втрутився VAR, який знайшов фол Міліка на Лоботці у початковій фазі атаки – гол скасували. Скасували і гол Влаховича наприкінці основного часу, оскільки К'єза перед гольовим пасом випустив м'яч за межі поля – лицьову лінію. А "Наполі" після цього на 90+3 хвилині забив чисто. У компенсований час Ельмас вирізав ідеальну подачу на дальній кут воротарського майданчика, звідки Распадорі вліт у дотик "прошив" голкіпера "Юве" Щенсни. Обидва гравці – і Ельмас, і Распадорі – вийшли з лави, Спаллетті вгадав із замінами. А ось Алегрі немає, оскільки туринці програли третій матч поспіль, і тепер навіть повернутих назад очок може не вистачити.

"Наполі" тепер за крок від титулу, набравши 78 очок і на 17 балів випереджаючи "Лаціо" (61). Римляни у цьому турі програли на своєму полі "другій команді" Туріна – "Торіно" – 0:1, у складі якого на 43-й хвилині відзначився Іліч. Цією поразкою не скористалася головна команда Туріна "Ювентус", у якої залишилося 59 балів і 3-тє місце в таблиці, натомість зміцнив свою перевагу над рештою "Наполі".

"Рома" (56 очок) свій матч з "Аталантою" в гостях у Бергамо проводить сьогодні і може зрівнятися з "Юве" за очками. 56 очок і у півфіналіста Ліги чемпіонів "Мілана" (обіграв "Лечче" 2:0), що йде 5-м у таблиці Серії А, у той час як у другого півфіналіста найпрестижнішого єврокубку "Інтера" – 54 рчка і 6-е місце. А у "Аталанти", яка сьогодні завершує тур грою з "Ромою" 49 балів та 7-й рядок турнірної таблиці.

До речі, "Наполі" вже у наступному 32-му турі, може достроково, за 6 матчів до кінця чемпіонату, оформити титул чемпіона Італії, у разі власної перемоги над посередньою "Салернітаною" та цілком ймовірної осічки "Лаціо" у Мілані, у грі з "Інтером".

31-й тур

"Верона" – "Болонья" – 2:1 (1:0)

"Салернітана" – "Сассуоло" – 3:0 (2:0)

"Лаціо" – "Торіно" – 0:1 (0:1)

"Сампдорія" – "Спеція" – 1:1 (1:0)

"Емполі" – "Інтер" – 0:3 (0:0)

"Удінезе" – "Кремонезе" – 3:0 (3:0)

"Монця" – "Фіорентина" – 3:2 (2:2)

"Мілан" – "Лечче" – 2:0 (1:0)

"Ювентус" – "Наполі" – 0:1 (0:0)

24 квітня

"Аталанта" – "Рома" – початок о 21:45

Джерело

Теги: Єврофутбол,Футбол, новости футбола, новини футболу,Новости,Новини,Спорт, новости спорта, новини спорту, Спортивные новости, Спортивні новини,Арсенал,Наполі ,Баварія
Автор: admin.sportcomua
Мої відео