Закарпаття Інформ

Президент МОК Томас Бах вважає, що за бойкот Україною змагань їх очікує покарання. Як розвиваються події з Олімпійськими іграми 2024

Президент МОК Томас Бах вважає, що за бойкот Україною змагань їх очікує покарання. Як розвиваються події з Олімпійськими іграми 2024
339684 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 грудня 2022 року відбулась телефонна розмова між Володимиром Зеленським та президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом. У цій розмові президент України висловив своє незадоволення поверненню росіян та білорусів на міжнародні змагання під нейтральним прапором.

"З лютого 184 українські спортсмени загинули від дій Росії. Не можна намагатися бути нейтральними, коли знищуються основи мирного життя та ігноруються загальнолюдські цінності", — йдеться у заяві Володимира Зеленського.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав аморальністю прикриватись нейтралітетом в такій ситуації. Він запрошував спортивних функціонерів відвідати Дружківку, що на Донеччині, подивитись на зруйновану льодову арену "Альтаїр" через російські обстріли.

Тому 27 січня президент України вирішив почати "марафон чесності". Його ціль — позбутись лицемірства серед керівництва міжнародних олімпійських структур, щоб ті не намагались витягнути представників росії у світовий спорт.

"Я не хочу розбиратися в тому, що саме стало мотивом для пана Баха, щоб просувати таку ініціативу. Але ми зробимо все, щоб світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста, який просто неминучий, якщо російські спортсмени братимуть участь у змаганнях. І тим паче – у паризькій Олімпіаді", — йдеться у вечірньому зверненні президента.

Проте заяви України ніяк не вплинули на МОК.

"Це не відповідає цінностям та місії Олімпійської хартії - виключати атлетів через їх паспорт", — сказав президент МОК Томас Бах. Не зважаючи на український бойкот, Бах хоче повернути російських та білоруських спортсменів у міжнародний спорт.

Тоді президент України вирішив звернутись до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій із закликом визначитись щодо рішення МОК про участь атлетів з росії та білорусі на міжнародних змаганнях.

"Звернувся з листом до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій. Заклик простий і справедливий: визначитися щодо рішення Міжнародного олімпійського комітету, який, на жаль, хоче відкрити спорт для пропагандистського впливу держави-терориста", — заявив Володимир Зеленський.

Президент додав, що це лише питання часу, коли російські спортсмени почнуть виправдовувати війну, розпочату росією.

Вже 7 лютого 2023 року спостерігаються якісь зміни. Так, наприклад, Мер Парижа Анн Ідальго висловила своє незадоволення, що російські та білоруські спортсмени виступатимуть на Олімпійських іграх 2024 року у французькій столиці. Про це повідомляє видання "Європейська правда".

За її словами, допоки в Україні триває війна не можливо йти парадом й удавати, ніби нічого не відбувається.

Ідальго виступає проти участі росіян та білорусів під нейтралітетним прапором. Це свідчить про зміну її позиції, оскільки раніше Анн Ідальго стверджувала, що спортсмени не повинні бути позбавлені можливості брати участь у змаганнях.

8 лютого 2023 року Володимир Зеленський партнерів відмовитись від запрошення атлетів країн-агресорок до Олімпійських ігор 2024. Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

"На тлі тривання російської агресії та руйнівних воєнних злочинів МОК "вивчає можливості" дозволити російським спортсменам взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі.

Ми закликаємо партнерів приєднатися до нашого марафону чесності, протидіяти цим зусиллям і захистити Олімпійську хартію", — заявив президент України.

9 лютого президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах виступив з негативною реакцією щодо бойкотування українцями Олімпійських ігор 2024.

"Погроза бойкотом Олімпійських ігор, яку, за вашою інформацією, наразі розглядає НОК України, суперечить основам олімпійського руху та принципам, які ми відстоюємо", — йдеться у листі від Баха.

Він додав, що минулі спроби бойкотувати міжнародний спорт не досягли своїх політичних цілей. Ба більше, спортсмени лише отримували покарання.

Остання заява президента МОК озвучилась 13 лютого. Томас Бах заявив, щоб уряди держав не втручались до рішень Олімпійського комітету.

Теги: Спорт,олімпійські ігри 2023, війна в Україні, Російська агресія
Мої відео