Закарпаття Інформ

У Відні, 9 лютого, в будинку Aula der Wissenschaften, стартувала виставка "Голос моєї душі" відомого українського митця Івана Марчука.

У Відні, 9 лютого, в будинку Aula der Wissenschaften, стартувала виставка "Голос моєї душі" відомого українського митця Івана Марчука.
306837 ПЕРЕГЛЯДІВ

Експозиція включає приблизно 300 художніх творів, створених на протязі різних періодів його творчості, починаючи від ранніх кращих картин-притч 1960-1980-х років і до останніх акварельних композицій, які вперше представлені широкій публіці за останні півтора року.

Це найбільша виставка в творчому шляху Івана Марчука і одна з наймасштабніших в історії європейського мистецтва серед відомих художників різного творчого спрямування. "Я впевнений, що кожен, хто відвідає цю виставку, потрапить у світ чудес", - заявив сам митець.

Відкриття виставки відвідали представники дипломатичного корпусу, зокрема Василь Химинець, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії, а також співзасновники української школи в Відні, представники греко-католицької церкви Св. Варвари. Крім того, відвідувачі прибули з різних країн, включаючи Болгарію, Словенію, Польщу, Монако, Велику Британію, Німеччину та інші.

На виставці планується нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка за творами Марчука. Конкурс відбувся серед учнів Української суботньої школи в Відні, яка навчається зараз понад тисяча дітей через війну. Роботи переможців конкурсу будуть представлені на виставці, а переможці отримають подарунки від художника та спонсорів.

"Це виставка, якою я пишаюся. Цього ще не було. Особисто для мене, перш за все, це найбільша за кількістю картин. Щодо якості, усі вони якісні. Я провів 120 виставок, але такого масштабу я ще не бачив. Я радий, що вона вразила публіку. Тут представлені різні картини. Тут присутні близько 10 різних "Марчуків". У кожному циклі є своя технологія. Тут є роботи з 1960-х років", - поділився враженнями від виставки Іван Марчук.

На відкритті виставки звернувся до гостей і посол України в Австрії Василь Химинець. "Це найбільша виставка талановитого українського митця Івана Марчука. Він провів 120 виставок за кордоном, але ця - найбільша. З іншого боку, назва виставки "Голос моєї душі" відображає душу нашої країни. Душу, яка існує. Тобто, це багатогранність, що властива самому художнику. Значення цієї виставки важливе не лише для українців, а й для іноземної аудиторії. Майстер проживає тут кілька місяців. Це його друга виставка. І кожен раз ми спостерігаємо, як все більше австрійців і туристів з інших країн приходять і насолоджуються його творами", - сказав дипломат.

Виставку підтримують місцеві волонтери, спонсори та колекціонери картин Івана Марчука.

 

Мої відео