Закарпаття Інформ

Ковток повітря для Сумської області

 Ковток повітря для Сумської області
365312 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

На Сумщині планують влаштувати самозабезпечення області киснем за допомогою нових виробництв. 

 

Проблеми з нестачею кисню надходять з багатьох областей України. Епідеміологічна ситуація з ковід-19 погіршується з кожним днем, бо потужностей існуючих кисневих концентраторів стає замало. Лікарні стають неспроможними забезпечити всіх хворих необхідним для життя киснем. Справжня криза виникла під час нової хвилі епідемії, бо пацієнти, що інфіковані дельта-варіантом коронавірусу, потребують кисневої підтримки значно частіше. Зупинка на ремонт головних постачальників кисню в Україні також не допомагає ситуації в цілому. Для того, аби покрити нестачу, необхідний лікарням обсяг транспортуватимуть з Польщі. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, це буде швидше, ніж намагатися знайти шлях для перевезення кисню з тимчасово окупованих територій. 

Для підтримки на забезпечення централізованої подачі кисню Сумській області буде виділено 28 млн гривень. Постійні оновлення рекорду хворих на добу та зростання кількості госпіталізованих з ковід-19 пацієнтів потребує розширення ліжкового фонду для надання стаціонарної допомоги. На початку листопада голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький під час брифінгу присвяченого отриманню фінансової допомоги розповів, що: «Сьогодні лікарні забезпечені киснем на 100%, перебоїв немає. Але потреба в кисні постійно зростає». Кошти з держбюджету витратити на технічне обладнання, а саме закупити кріоциліндри та кисневі генератори, аби забезпечити стабільне централізоване постачання кисню до лікарень по всій області. 

Хоча ситуація з киснем на Сумщині не є критичною, закриття на ремонт підприємства, яке забезпечувала половину потреб всіх лікарень області, відіграє свою роль. Директор товариства Максим Курсов «Техногаз-С» повідомив, що вийшло з ладу компресорне обладнання. Місцеві АТ «Технологія» та АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», не можуть забезпечити безперервне постачання кисню хворим, тому потребу закриватимуть силами запорізьких виробничників. Після реконструкції системи на підприємстві «Техногаз-С», завдяки новому обладнанню, стане можливим збільшення виробництва кисню вдвічі. Через це Сумська область має надію звільнити себе від необхідності завезення кисню з інших регіонів.

Питання самостійного забезпечення обладнання для генерації кисню стоїть для Сумщини як ніколи гостро за умов пандемії, бо це засіб врятування життя при ковід-19. АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» поставило на меті декілька напрямків розвитку щодо виробництва кисню. Близько місяця витратять на модернізацію вже наявної колони. Це дозволить удосконалити сам процес, а також збільшити виробництво до 12 тонн кисню на добу. Роботи планують проводити коли спаде пік захворювання, аби можна було зупинити установку на час модернізації. Паралельно з цим мають запустити другу кисневу установку, хоча її потужність значно менша – установка надаватиме лише 2 тонни на добу. Найбільш глобальною стала ідея розробки потужної станції з виробництва кисню. Перший зразок має бути готовий й проходити випробування у другій декаді грудня. Потужність даного обладнання орієнтовно складає 400 літрів за хвилину газу із можливістю збільшення об’ємів за потреби. Вміст кисню на виході – 93%, що потребує подальшого удосконалення виробництва. На сьогодні вже йде плідна робота у цехах за конструкторською документацією. Крім цього в далекосяжних планах Сумщина має на меті створення машинобудівного кластеру для забезпечення киснем лікарень.

Мої відео