Закарпаття Інформ

Переселенцю з Маріуполя допомогли встановити факт смерті бабусі

Переселенцю з Маріуполя допомогли встановити факт смерті бабусі
345250 ПЕРЕГЛЯДІВ
Згідно з Сімейним кодексом України та Законом України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" смерть підлягає державній реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті або за місцем поховання. Наявність свідоцтва про смерть - важливий документ, що уможливлює подальші правочини, наприклад, прийняття спадщини, призначення опікунства тощо.
Через збройну агресію ☠️російської федерації проти України гинуть мирні громадяни, а в містах, де ведуться активні бойові дії, часто немає можливості належним чином зафіксувати факт смерті людини. Родичі померлої людини не мають можливість отримати лікарське свідоцтво про смерть за встановлено формою. Тоді виникає необхідність державної реєстрації смерті на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.
? У квітні до Драбівського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД звернувся пан Микола з проханням допомогти йому скласти заяву до суду про встановлення факту смерті особи. Чоловік пояснив, що має статус внутрішньо переміщеної особи, бо переїхав до селища Драбів Золотоніського району Черкаської області з міста Маріуполя Донецької області.
? «16 березня 2022 року моя бабуся померла у сховищі будівлі державної установи. У зв’язку з тим, що на час смерті бабусі поблизу не було лікарів, які могли би зафіксувати факт її смерті та видати відповідне лікарське свідоцтво, було складено акт, згідно з яким комісією у складі медсестр неврологічного відділення було зафіксовано факт смерті», – розповів чоловік.
Спершу Микола звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану та надав акт, згідно з яким була зафіксована смерть жінки. На своє звернення чоловік отримав відмову, адже не надав відповідного документа, який може бути підставою для державної реєстрації смерті особи (акт, який отримав чоловік від комісії медсестер не є належним документом). Фахівці органів РАЦСу порадили чоловіку встановити факт смерті бабусі шляхом звернення до суду з відповідною заявою.
Працівниця Драбівського бюро правової допомоги Світлана Опанасенко вивчила обставини справи, зібрала доказову базу та подала до суду заяву про встановлення факту смерті бабусі.
? «У разі відсутності медичного висновку щодо причини смерті чи відсутності медичної довідки, в якій констатується факт смерті та неможливості надання даних документів до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для проведення державної реєстрації смерті, справа про встановлення юридичного факту смерті особи відповідно до положень цивільного законодавства вирішується в судовому порядку», – зазначила юристка.
?‍⚖ Суд, оцінивши подані письмові докази, допитавши заявника, свідка, врахувавши думку заінтересованих осіб, заяву задовольнив повністю, встановивши факт смерті громадянки України, яка померла 16 березня 2022 року в місті Маріуполь Донецької області.
? Більше кейсів системи БПД тут ➡️ https://bit.ly/35YQ57A
? Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
Теги: успішна справа,кейс_БПД,безоплатна правова допомога
Мої відео