Закарпаття Інформ

В Міністерстві оборони України розповіли про нові принципи закупівель для Збройних Сил, які відповідають стандартам НАТО, і розкрили деталі попередніх підходів до закупівель

В Міністерстві оборони України розповіли про нові принципи закупівель для Збройних Сил, які відповідають стандартам НАТО, і розкрили деталі попередніх підходів до закупівель
182288 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Міністерстві оборони України розповіли про нові принципи закупівель для Збройних Сил, які відповідають стандартам НАТО, і розкрили деталі попередніх підходів до закупівель.

Про це інформує пресслужба Міноборони.

Зазначається, що до травня 2023 року постачальники мали можливість практично самостійно встановлювати ціни на продукти харчування для військових частин.

Перед тендером постачальники встановлювали неконкурентно низьку ціну на весь асортимент харчів, включаючи всі продукти. Завдяки цьому вони перемагали на тендерах, а після отримання перемоги змінювали ціни на окремі товари.

"Зазвичай це призводило до підвищення цін на основні товари, такі як овочі, фрукти, молочні та м'ясні продукти, тоді як ціни на менш важливі товари знижувалися, наприклад, на полуницю або лохину. Такий підхід дозволяв зберігати загальну вартість продуктового набору незмінною. Саме цей метод призвів до відомих випадків "яєць за 17 гривень", - йдеться у повідомленні.

Нині Міноборони встановило максимальні ціни на продукти, які постачальники не можуть перевищувати при поставках харчів для військових.

"Наприклад, якщо раніше, за даними НАБУ, постачальники встановлювали ціну на кілограм картоплі у розмірі 16 гривень, то на одному з тендерів Міноборони у грудні 2023 року було встановлено максимальну ціну 10,35 гривень. Аналогічна ситуація була із капустою (28 гривень і 14,54 гривень відповідно) та цибулею (39 гривень і 22,86 гривень відповідно)", - вказують у міністерстві.

Також Міноборони запровадило нову систему, яка передбачає дворівневий механізм: Міноборони встановлює правила закупівель та контролює якість, а безпосередні закупівлі здійснює агентство "Державний оператор тилу". Раніше ці функції були віднесені до компетенції міністерства, що може призводити до конфлікту інтересів. Розподіл обов'язків має мінімізувати ризики корупції, переконані в Міноборони.

2 лютого 2023 року Державне бюро розслідувань затримало групу зловмисників, які незаконно збагачувалися за рахунок коштів, призначених на продукти для ЗСУ, зокрема продавали військовим яйця за 17 гривень.

23 лютого Міністерство оборони України внесло зміни до восьми контрактів на організацію закупівель продуктів для армії. Зокрема, вартість яєць була зменшена до 8,40 гривень.

16 вересня стало відомо, що скандали з закупівлями в Мінобороні, пов'язаними з яйцями за 17 гривень та куртками для військових, виникли через недостатню прозорість та низьку якість укладених контрактів.

Мої відео