Закарпаття Інформ

Правоохоронці: урятуйтесь від квартирних крадіжок – зміцніть замок

Правоохоронці: урятуйтесь від квартирних крадіжок – зміцніть замок
47836 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останній час можна зустріти в соціальних мережах обурення й хвилювання киян щодо квартирних крадіжок, які стають все частішими в місті. У постах громадяни просили звертати увагу на дивні речі в під’їздах, наприклад, було припущення щодо наліпок на поштових скриньках, якими могли позначати квартири в яких немає господарів. Десятки людей почали писати про наявність таких позначок у себе в будовах, але точного їх значення ніхто не знав.

Аліна Козак живе у звичайному п’яти поверховому домі в районі Сирець й каже, що за півроку вже 5 раз грабують квартири в цій місцевості. В Аліни там проживає мама, яка й стала однією із жертв грабіжників. П’ятиповерховий будинок немає консьєржки або охорони, тому пройти грабіжнику безслідно було легко. Дівчина розповіла, що поки мами не було дома, то грабіжники вибили замки, перевернули усі шафи й забрали тільки пенсію у розмірі 1300 гривень. Вона додала про те, що до того грабіжники увірвалися в квартиру з хазяїном, який почав кричати від страху, тому злодії просто вийшли й піднялися вище на два поверхи. Квартирні крадіжки є найпопулярнішими в антирейтингу злодійства. Статистика показує, що у середньому їх на 35% більше, ніж інших крадіжок. Сезон квартирних крадіжок припадає на літній період часу, коли більшість знаходиться у відпустках. Розкриття таких крадіжок коливається у межах 13-15%.

Досвідчені зловмисники скривають двері за мінімум 2-4 хвилини, що дає змогу піти їм непоміченими сусідам. Справжні злодії обирають квартири за наявністю деяких критеріїв, тобто спочатку обирають жертву, а потім слідкують за ритмом життя хазяїнів. Для таких маніпуляцій крадії спеціально створюють оголошення в якому безкоштовно пропонують банк даних для родин, які збираються у відпустку. Таким чином, дізнаються в яких квартирах не буде хазяїнів. люди, які й справді клюють на такі оголошення, а після подорожі їх чекають дома розкидані речі, але в такому випадку скаржитися можна тільки на свою довірливість. Існує також прийом, який доволі популярним: на будинках розклеюють оголошення й обіцяють потравити безкоштовно тарганів. Далі можна здогадатися, що ті, хто ведуться залишаються з тарганами, але вже без своїх цінних речей. Проникнення в будинок злодії виконують застосовуючи електромонтери, водопровідниками, прикидаються рознощиками телеграму і навіть міліціонерами. Потрібно купити на двері міцний ланцюг й у незнайомців перевіряти наявність документів, які можуть довести що перед вами не злочинець.

Будьте уважні до незнайомців у вашому під’їзді. Існує також така тактика, коли злодії вимикають світло відключаючи пробки в під’їзді. Уявіть, у вас відключили світло ви виходите щоб перевірити пробки й вас б’ють по голові. Прокидаєтесь, а квартиру обчистили злодії. Шахраї зазвичай шукають такі квартири, коли у денний час залишаються діти шкільного віку, яких легко обманути. Останній час почастішали крадіжки без зломів, тобто злодії почали просто обдирати кишені або сумки роззяв. Крадіжки у школах, то завжди було вигідним уловом для грабіжників. Насамперед можна легко ускладнити проникнення грабіжника зміцнити замок, тоді вони підуть до іншої квартири. Правоохоронці поки не справляються з такою великою кількістю правопорушень, бо досвідчені злодії роблять це безслідно. Оскільки злодії не знаходяться у квартирі довго, бо бояться бути поміченими, рекомендують прикручувати добре дорогу техніку, наприклад до столів. Не ховайте цінні речі прості місця, які в першу чергу обшарюють злодії.

Мої відео