Закарпаття Інформ

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну»

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну»
340018 ПЕРЕГЛЯДІВ

13 грудня в національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася презентація пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні. Під час заходу учасники розповіли про результати проведеного проєкту та можливості впровадження вдосконаленого Посібника Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) «Школи без нікотину та тютюну» в українських закладах освіти.

 

Щороку куріння вбиває 8 мільйонів людей по всьому світу, при цьому 95% курців починають курити до 21 року. Діти не можуть усвідомити всі ризики для здоров’я, які несе в собі тютюнова залежність. А тютюнові компанії використовують спрямований на дітей маркетинг, застосовуючи маніпулятивні прийоми — як-от  смакові добавки, рекламу в соціальних мережах та оманливі заяви про продукцію. Саме тому один із головних пріоритетів політики контролю над тютюном — попередження початку куріння у підлітковому віці.

 

Задля допомоги у подоланні тютюнової епідемії серед школярів ВООЗ розробила Посібник «Школи без нікотину та тютюну», щоб надати школам необхідні знання й інструменти для успішної імплементації політики вільного від нікотину та тютюну навчального простору. Головна мета — захистити здоров’я учнів, вчителів та персоналу від шкідливого впливу тютюнового диму та створити здорове й чисте середовище для навчання.

«Україна  стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт «Школи без нікотину та тютюну». Його основна мета — тестування Посібника ВООЗ та оцінка ефективності коротких інформаційних інтервенцій у школах з метою розповсюдження позитивного досвіду в Україні та світі. Результати проведення пілотного проєкту в Україні та інших країнах свідчать, що Посібник ВООЗ є дієвим інструментом для просування концепції «Школи без нікотину та тютюну» та кращого виконання антитютюнового законодавства. Після доопрацювання Посібника, він буде представлений ВООЗ для впровадження на регіональному рівні», – заявив Андрій Скіпальський, національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

 

Протягом вересня-грудня 2021 р. бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні спільно з  ГО «Центр громадянського представництва «Життя» провели інформаційну кампанію «Школи без нікотину та тютюну» у двох школах Рівненської області:  м. Рівне (Школа №25) та Бистрицький ліцей, а також  у  двох школах міста Київ: Кловський ліцей та СЗШ № 230.

 

«У кожній зі шкіл-учасниць проєкту було прийнято документ «Політика «Школа без нікотину та тютюну», який буде впроваджуватися на постійній основі. У рамках інформаційної кампанії на території закладів освіти розміщено друковані матеріали та проведено комунікаційну онлайн-кампанію. Також до Дня відмови від куріння учні 9-11 класів послухали онлайн-вебінар «Безпечного куріння не існує: як не попасти на гачок тютюнової залежності?». На початку навчального року та після двох місяців інформаційної кампанії, в школах було проведено опитування[1] задля оцінки її результативності. Загалом в анкетуванні взяли участь близько 400 осіб, які були респондентами обох етапів опитування. Більшість учасників опитування – школярі (95%), і близько 5% – вчителі», — розповіла Оксана Левицька, координаторка пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні, ГО «Життя».

 

Проведене опитування свідчить про доволі високу поширеність вживання тютюнових та нікотинових виробів серед учнів старших класів — чотири із десяти учасників (як у першому, так і в другому раунді опитування) повідомили, що вони будь-коли курили або вживали інші види нікотинових або тютюнових виробів. Зокрема, найбільш поширеними серед учасників опитування є електронні сигарети, вейпи. Про це свідчать і офіційні дані: відповідно до Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (2017 р.), в Україні кожен п’ятий школяр віком 13-15 років є теперішнім споживачем електронних сигарет. Саме тому головною задачею державної антитютюнової політики є протидія агресивному маркетингу, до якого вдаються тютюнові кампанії, шляхом вдосконалення законодавства, а також інформування підлітків про небезпеку, що криється за вживанням тютюнових та нікотинових виробів.

 

Результати опитування продемонстрували, що інформаційна кампанія позитивно вплинула на обізнаність школярів та шкільних працівників. Зокрема, після інформаційної кампанії:

      зросла частка тих, хто отримав нову інформацію про ризики вживання та способи відмовитися від вживання нікотинових та тютюнових виробів — із 68% під час першого етапу до 81% під час другого етапу опитування;

      збільшився відсоток тих, хто знає про шкідливість вживання тютюнових та нікотинових виробів, як для курця, так і для оточення; 

      збільшилася підтримка посилення контролю за дотриманням заборони на вживання нікотинових або тютюнових виробів у школі або на її території — ініціативу підтримало 58% респондентів у першому етапі й 63% у другому етапі опитування.   

 

«Раді визнати, що навіть короткотермінові активності в закладах освіти змогли підвищити обізнаність учнів щодо небезпеки вживання нікотинових та тютюнових виробів і посилити виконання антитютюнового законодавства. Це підтверджує ефективність пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» — тож наразі доцільним є вдосконалювати Посібник та поширювати позитивний досвід на інші школи аби підвищити поінформованість про небезпечність таких виробів та запобігти початку їх вживання», — зазначила Вікторія Мельничук, завідувач сектору соціально-педагогічної роботи відділу психологічного супроводу та соціально-педагогічної роботи ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" МОН України.

 

Занепокоєння викликає той факт, що діти вважають електронні пристрої для куріння безпечнішими для здоров’я. Так, навіть після інформаційної кампанії школярі виявилися схильними вважати електронні сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання менш шкідливими, аніж звичайні сигарети. Оскільки другий етап опитування все ж продемонстрував зростання обізнаності про шкоду подібних пристроїв, варто продовжувати ефективну комунікацію щодо попередження про ризики вживання електронних пристроїв для куріння.

«Діти з великим інтересом поставилися до пілотного проєкту – наприклад, на засіданні шкільного Парламенту прийняли Політику «Школа без нікотину та тютюну», провели конкурс малюнків до Дня відмови від куріння, а також брали дуже активну участь у вебінарі та інших заходах. У проведенні проєкту важливою виявилась зацікавленість і залученість усіх сторін навчального процесу — і вчителів та персоналу школи, і дітей, і батьків. З великим ентузіазмом будемо й надалі продовжувати антитютюнові активності в ліцеї», — підсумувала Людмила Чванько, педагог-організатор, Кловський ліцей № 77.

 

Таким чином, проведену інформаційну кампанію можна вважати доволі ефективною, а використані матеріали — помітними і зрозумілими для представників цільової аудиторії. На черзі — вдосконалення посібника «Школи без нікотину та тютюну» та поширення позитивного досвіду по всіх школах України та світу.

 



[1] Опитування проводилося методом самозаповнення анкети. Загалом під час першого раунду в анкетуванні взяли участь 418 осіб, під час другого – 391 особа. Максимальна похибка вибірки (із довірчою імовірністю 95%) становить 2,7% для першого раунду опитування, 2,9% для другого раунду опитування.

Теги: ВООЗ,куріння,Скіпальський
Мої відео