Закарпаття Інформ

Сколівська ТГ стала прихистком для внутрішньопереміщених осіб та гуманітарним штабом допомоги ЗСУ

Сколівська ТГ стала прихистком для внутрішньопереміщених осіб та гуманітарним штабом допомоги ЗСУ
374509 ПЕРЕГЛЯДІВ

Днями відбувся престур у Сколівську територіальну громаду Львівщини. Участі у престурі взяв також в.о. виконавчого директора Львівської РВ Асоціація міст України Анатолій Шалаєв.

Учасники мали можливість ознайомитися із роботою штабу пункту збирання гуманітарної допомоги, який працює як транзитний пункт передання міжнародної гуманітарної допомоги для благодійних організацій, що діють на території Сколівської ОТГ. 

Також відбулася екскурсія у цех з виготовлення енергетичних батончиків та сухих борщів для ЗСУ. Поспілкувалися з працівниками та керівницею групи волонтерів Елеонорою Остафієвою, переселенкою із Харкова про те, звідки брати сировину та як організовувати весь процес допомоги нашим воїнам.

«Під час спілкування із жінками – ВПО ми мали можливість говорити, зокрема із Оленою Биковою, перукаркою, переселенкою з Маріуполя, яка наразі надає послуги на території штабу і готується відкрити власну перукарню про можливості започаткування з нуля власного бізнесу. Жінкам надається інформація про те,  куди їм зверталася за допомогою, які проблеми виникають, що потрібно для їхнього розв’язання тощо», - розповів Анатолій Шалаєв.

З його слів, відбулася цікава мотиваційна  розмова із жінками, які знайшли способи самозайнятості і допомоги ЗСУ. 

Сколівська громада загалом дуже активно приймає та розміщає  внутрішньопереміщених осіб. Зокрема, у гуртожитку Сколівського закладу загальної середньої освіти 1-3 рівнів №3 проживають 55 внутрішньопереміщених осіб. Вони роблять заготовлення для окопних свічок і плетуть шкарпетки для бійців ЗСУ. А у реабілітаційному центрі “Надія” у селі Верхнє Синьовидне проживають 10 родин - жінки військовослужбовців з дітьми.  

«У рамках проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області» жінки-ВПО та жінки з громади, що приймає, отримують доступ до необхідної гуманітарної, психосоціальної, інформаційної, правової, економічної та іншої підтримки. А також жінки-ВПО беруть участь у прийнятті рішень та відстоюванні прав, щоб вони були включені не тільки в гуманітарну допомогу, але й в інші плани та програми в громадах та на національному рівні. Це є надзвичайно важливо, адже ці люди, ці жінки повинні відчувати свою значущість для України та її розбудови», - прокоментував Анатолій Шалаєв.

«Дякую організаторам ГО “Центр “Жіночі перспективи” та Львівському пресклубу за чудовий престур та отриману інформацію. Тільки разом ми сила», - додав він.

Довідка

Мета проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області» – підтримати зусилля з адвокатури та розбудови спроможності щодо включення особливих потреб внутрішньо переміщених жінок до гуманітарної допомоги у Львові та області.

Одним з перших етапів проєкту було дослідження у 9-ти громадах області щодо потреб ВПО. У дослідженні взяли участь близько 400 жінок-ВПО та місцевих мешканок у таких громадах: Великомостівська, Жовківська, Заболотцівська, Стрілківська, Новояворівська, Самбірська, Червоноградська та Сколівська ТГ і місто Львів.

Теги: Сколівська ТГ, Анатолій Шалаєв, внутрішньопереміщені особи
Мої відео