Закарпаття Інформ

Репродуктолог Київ: УЗД (УЗІ) коли проводят під час вагітності

Репродуктолог Київ: УЗД (УЗІ) коли проводят під час вагітності
188880 ПЕРЕГЛЯДІВ
Коли та з якою метою проводять УЗД дослідження під час вагітності? 
Вже багато років ультразвуковий метод обстеження є важливим джерелом інформації для лікарів усіх галузей медицини. Завдяки звуковим хвилям високої частоти можна зазирнути в організм людини й визначити наявність або відсутність захворювання.
 
В гінекології, зокрема в акушерстві, скринінгове УЗД є одним із найважливіших досліджень, на якому можна визначити вади розвитку плода. Проводяться вони тричі протягом вагітності.
Перший скринінг майбутня мама проходить у період 11-13 тижнів, другий - 16-21 тижня (обидва скринінги є обов'язковими) та третій - 32-34 тижні за показаннями. Що можна дізнатися під час кожного дослідження розберемося докладніше.
Але спочатку хочу зазначити, що часто виникають випадки, коли потрібно зробити УЗД дослідження на ранніх термінах вагітності. Вже з другого тижня затримки (близько 5 тижнів вагітності) можна побачити плодове яйце. У разі багатоплідної вагітності можна розрізнити двійню від близнючок.
 
Також важливим показником є ​​наявність серцебиття малюка, що візуалізується з 4,5 – 5 тижнів. За наявності кровотечі УЗД дозволяє встановити відшарування плодового яйця та тонус матки, що може допомогти запобігти загрозі викидня.
Також УЗД на ранніх термінах допомагає відрізнити маткову вагітність від позаматкової. Таким чином УЗД на початку вагітності є необхідним за багатьма показаннями, а в програмах ЕКЗ – обов'язковим.
Крім зростання та загального розвитку дитини, основною перевагою першого скринінгу (у період 11-13 тижнів) є можливість визначити правильність будови головного та спинного мозку, а також ширину комірцевої складки та кістку носа для того, щоб виключити наявність синдрому Дауна. У цей час лікар може визначити точні терміни вагітності й приблизну дату пологів.
 
Другий скринінг, який проходить на 16-21 неділі, дає можливість виключити наявність аномалії розвитку внутрішніх органів малюка та визначити цілісність кісток лицьового черепа (заяча губа, вовча паща). Точність цього дослідження дозволяє побачити відхилення у будові серцево-судинної системи, головного мозку, кінцівок та інших органів, а також для більшості батьків дізнатися стать майбутньої дитини. Крім цього лікар звертає увагу на шийку матки мами, щоб виключити передчасне підтікання навколоплідних вод та пологів.
 
На 32-34 тижні крім біометричних показників малюка можна визначити його зразкову вагу та співвідношення до пологових шляхів, наявність обвиття пуповиною, а також кровообіг у ній, плаценті та матці. Важливу роль відіграє склад та кількість навколоплідних вод, що також візуалізується на УЗД дослідженні.
 
За останнє десятиліття в нашій країні з'явилася можливість побачити більш чітку картинку на екрані монітора, а саме емоції малюка за допомогою 3Д УЗД, а 4Д дозволяє зробити не просто фото, а відео Вашого малюка. Таким чином, ультразвукове дослідження відкриває нам можливості не тільки побачити, а й вжити заходів, щоб зберегти здоров'я матері та дитини.
Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео