Закарпаття Інформ

Вплив музики на психо-емоційний стан людини

Вплив музики на психо-емоційний стан людини
188898 ПЕРЕГЛЯДІВ

Музика - це стенограма емоцій. Емоції, які так важко описати, безпосередньо передаються людиною в музиці, в цьому її сила і значення. Л.М. Толстой
Сучасний світ охоплює музика. Ми зустрічаємо людей, які, їдучи на роботу, на навчання або ж по справах, в наушниках. А там звучить гармонія звуків. Це може бути сумна пісня або весела. Все залежить від емоційного стану людини. Коли людині добре, вона готова творити, прагнути до перемог, вона слухає спокійну, веселу музику. А коли ж особистість відчуває внутрішній біль,негатив суспільства, проблеми в оточенні, людина хоче аби звучала музика, яка створює той відповідний емоційний стан, в якому людина знаходиться.
Сьогодні, їдучи в маршрутці або на власному автомобілі, ми слухаємо пісні українських та зарубіжних виконавців. Доведено, що людина перш ніж кудись відправитися, налаштовує свій плейлист. Проте, якщо ви їдете за кермом, підбирайте спокійну музику, адже запальна мелодія відволікає від дороги. Взагалі, вважають, що музика за кермом є негативним чинником. Для водія, який не має професійних навичок водіння, будь-яке відволікання може негативно повпливати. Однак, водії, які їздять в ночі або у вечері, вмикають музику аби не заснути та сконцентруватися на дорозі.
Музика ,свого роду -це піар-стратегія. Заходячи в магазин, супермаркет або торговий центр, ми чуємо музику. Вона може бути як спокійною, так і запальною. Ще у 20-му столітті теоретики продажу зауважили, що музика впливає на покупця. Якщо піар-менеджер прагне аби в магазині покупець затримався довше, в приміщенні звучить спокійна музика. В цей момент людина хоче щось купувати, приміряти і просто насолоджуватися мелодією. Однак, якщо продавець ставить собі за мету швидкий продаж товару та швидке завершення справи, в залі звучить швидка, ритмічна музика.
Також музика впливає й на наше здоров'я. Першим, хто виявив вплив музики на внутрішнє відчуття людини, був Піфагор. Він довів, що музика впливає на психіку людини. Мозок виштовхує емоційне випромінювання, яке створює резонанс або дисонанс органів чуття, що в результаті призводить до лікування людини або ж навпаки. Як виявляється, в сучасному світі існує метод музикотерапії. Людям, які знаходяться в психологічному дисонансі, вмикають спокійну, чуттєву мелодію, яка лікує нервові клітини. Прослуховування музики, впливає й на серцево-судинні захворювання. Ритмічна, спокійна музика знижує серцебиття. А от запальна - змушує серце битися швидше.
А як же впливає музика на працездатність людини? Як виявляється, під час написання текстів, читання книг або іншої роботи, яка вимагає зосередженості, музика стає зайвим чинником. Людина не може сконцентрувати свою увагу, якщо її вухо вловлює якісь зовнішні звуки. А от люди, які працюють над ритмічною або монотонною роботою, повинні навпаки слухати музику. Наприклад, в 1994, The Journal of the American Medical Association виявили та опублікували дані, які продемонстрували роботу хірургів під музику та в тиші. Як виявилося, лікарі, які оперували під мелодію, показали кращі результати, а ніж ті, що робили в тиші. У 2005 році вчені опублікували дослідження в журналі Psychology of Music. В ньому йшлося про те, що розробники програмного забезпечення працюють продуктивніше, коли чують музику. Також підтверджено, що музика та вивчення музичних інструментів позитивно впливає на розвиток дитини, моторику рук та пальчиків. Не дарма, дітей з малечку віддають в музичні школи. Виявляється, дитина потім краще мислить.
На сьогодні ми спостерігаємо, що люди використовують навушники для прослуховування музики. Але інколи ці засоби негативно виливають на здоров'я людини. Часто, коли ми хочемо зробити гучніше, з'являється сповіщення чи згодні ми на це, адже гучне прослуховування може повпливати негативно на барабанну перетинку вуха. Також, люди, які слухають музику в такий спосіб, не бачать, що відбувається навкруги. Тож інколи й потрапляють під колеса автомобілів.
Кожна людина має свій плейлист і це певним чином впливає на неї. Потрібно підбирати мелодію, яка подобається особисто вам, не потрібно дослухатися до друзів або рідних. Вибір кожного залежить від емоційного навантаження в певний момент. І вся музика під різні настрої людини. Тож, для однієї, прослуховування запальної музики, робить її щасливою, в той момент, коли для іншої сумна мелодія, як бальзам на дущу.

Мої відео