Закарпаття Інформ

Запит на інформацію: порядок оформлення і терміни розгляду

Запит на інформацію: порядок оформлення і терміни розгляду
327095 ПЕРЕГЛЯДІВ


Друзі, відповідно до закону України “Про доступ до публічної інформації” ви можете звернутись до Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) із запитом на отримання публічної інформації незалежно від того, стосується ця інформація вас особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. Запит можуть подавати:
- фізичні особи,
- юридичні особи,
- об’єднання громадян без статусу юридичної особи.
"Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, яка перебуває у його володінні. Запит на отримання публічної інформації може бути індивідуальним або колективним. Письмовий запит на отримання публічної інформації подається в довільній формі", зауважує Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Відповідно до ч. 5 статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запит повинен містити:
- ім’я (найменування) запитувача, його поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;
- загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;
- підпис і дату.
Розпорядник інформації має надати відповідь на запит не пізніше п’яти робочих днів із дня його отримання. Проте, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник може продовжити строк його розгляду до 20 робочих днів. У цьому випадку він повинен письмово поінформувати запитувача про продовження строків розгляду запиту та надати обґрунтування такому рішенню. Вказане повідомлення в письмовій формі надсилається запитувачеві протягом п’яти робочих днів.
Бувають випадки, коли певну публічну інформацію потрібно отримати терміново. Закон України «Про доступ до публічної інформації» врегульовує і це питання. Ч. 2 статті 20 цього закону передбачає, що публічна інформація повинна надаватись протягом 48 годин з дня отримання запиту, якщо запитувач просить надати відомості, необхідні:
- для захисту життя чи свободи особи;
- щодо стану довкілля;
- стосовно якості харчових продуктів і предметів побуту;
- щодо аварій, катастроф, небезпечних природних явищ;
- щодо інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян.
Клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим. 

Мої відео