Закарпаття Інформ

Європейський центральний банк вважає, що монетарна політика деяких держав підвищує нерівність багатства

Європейський центральний банк вважає, що монетарна політика деяких держав підвищує нерівність багатства
416788 ПЕРЕГЛЯДІВ

Монетарна політика знижує нерівність трудових доходів, але може підвищити нерівність багатства, вважає член Виконавчої ради Європейського центрального банку Ізабель Шнабель. «ЄЦБ повинен вибирати та калібрувати свої інструменти для забезпечення цінової стабільності, мінімізуючи при цьому потенційні ефекти розподілу» - коментує вона.

Економічна та соціальна нерівність - одна з найбільших проблем, з якими стикаються суспільства у всьому світі. Ще до початку пандемії коронавірусу (COVID-19) переважна більшість жителів Європи вважали різницю в доходах людей занадто великою і вважали, що уряд має вжити заходів щодо її скорочення.

Пандемія посилила сприйняття зростаючої нерівності. Незважаючи на далекосяжні фіскальні заходи, спрямовані на підтримку доходів тих, хто найбільше постраждав від кризи, зокрема зростання цін на активи, такі як акції та нерухомість, посилило в деяких верствах суспільства стурбованість з приводу економічної системи, яка все більше сприймається як несправедлива.

 

Центральні банки більше не вважаються сторонніми спостерігачами цієї дискусії. Зокрема, використання викупу активів викликало побоювання, що грошово-кредитна політика може посилити економічну нерівність, віддаючи перевагу тим, хто володіє фінансовими активами.

Мої відео