Закарпаття Інформ

Порядок оподаткування спадщини за нульовою ставкою

Порядок оподаткування спадщини за нульовою ставкою
273588 ПЕРЕГЛЯДІВ

Важливим питанням для спадкоємців є оподаткування спадщини.
Оподаткування спадщини врегульовано статтею 174 Податкового кодексу України. З 25 березня 2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо "оподаткування спадщини”, яким спростили процедуру оформлення спадщини та змінили ставку оподаткування для близьких родичів спадкодавця, які є членами сім’ї другого ступеня споріднення, з 5% до 0%.
Отже, за нульовою ставкою оподатковуються
-об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого (діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки - ст. 1261 Цивільного кодексу України) та другого (рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері, та онуки - ст. 1262 Цивільного кодексу України) ступенів споріднення.
-оподатковується об'єкт нерухомості;об'єкт рухомого майна, (зокрема: предмет антикваріату або витвір мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього;інші види рухомого майна;) готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, що успадковується особою, яка є особою з інвалідністю I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.
-грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем
Інші спадкоємці, громадяни України, які не відносяться до членів сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, сплачують 5% податку від об’єкта спадщини.
Будь-який спадкоємець, незалежно від ступеня споріднення, який успадковує майно спадкодавця-нерезидента (якщо померлий не був громадянином України) або якщо майно успадковується будь-яким спадкоємцем-нерезидентом (який не є громадянином України), сплачують 18% від об’єкта спадщини.
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці , які отримали спадщину.

Мої відео