Закарпаття Інформ

Перехід права на прийняття спадщини

Перехід права на прийняття спадщини
353692 ПЕРЕГЛЯДІВ

В житті трапляються ситуації,  коли спадкоємець помирає  не встигнувши‍ прийняти спадщину. Що робити у таких випадках - консультує юристка Яремчанського бюро правової допомоги Вікторія Личковська.

‼‼ Спадкова трансмісія – перехід права на прийняття спадщини від померлого спадкоємця до його спадкоємців.

Відповідно до ст. 1276 ЦК України (https: https://bit.ly/3nSdek8 ),

якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців. 

Який порядок оформлення спадщини в разі спадкової трансмісії? 

  Порядок оформлення спадщини в разі спадкової трансмісії залишається незмінним: спадкоємці померлого спадкодавця подають заяву про прийняття спадщини до нотаріуса за місцем відкриття спадщини після спадкодавця, який помер першим.

Якщо спадкоємців за спадковою трансмісією декілька, частка померлого ділиться між ними порівну. Спадкоємці померлого спадкоємця успадковують лише ту частку спадщини, яка перейшла б до нього. Отже спадкова трансмісія не поширюється на ту частину спадщини, на яку претендують інші спадкоємці.

            Свідоцтво про право на спадщину в порядку спадкової трансмісії видається за місцем відкриття спадщини після смерті першого спадкодавця.

Який термін встановлено для подачі заяви нотаріусу? 

            Право на прийняття спадщини спадкоємцями, що приймають спадщину в порядку спадкової трансмісії здійснюється на загальних підставах  потягом строку, що залишився після їх спадкодавця, який прийняв її але не встиг отримати у зв’язку зі смертю. Якщо строк, що залишився для подання заяви про прийняття спадщини менший ніж 3 місяці, він продовжується до 3 місяців.

Спадкова трансмісія має певні особливості.

Право на прийняття спадщини може бути здійснене у строк, який не сплив на момент смерті спадкодавця, у той час як для прийняття решти спадкового майна встановлено шестимісячний строк, який обчислюється з моменту смерті спадкодавця.

Якщо строк на прийняття права на спадщину пропущений, а строк на решту частки спадщини не пропущений, то спадкова частка, на яку поширюється спадкова трансмісія, повинна перейти до часток спадкоємців спадкодавця, який помер першим, або передається територіальній громаді.

На цю частку можуть звернути свої вимоги кредитори того спадкодавця, який помер першим, у той час як залишок частки спадщини спадкоємця, який помер, не встигши прийняти спадщину, від вимог цих кредиторів вільний. На нього вимоги можуть звернути лише його кредитори.

Що ж стосується кредиторів останнього спадкодавця, то вони можуть звернути свої вимоги на цю частку лише після задоволення вимог кредиторів первісного спадкодавця.

Нагадуємо за отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до сектору «Яремчанське бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Яремче, вул. Курортна, 4/2;

тел.(03434) 2-11-88, (097) 059-03-75

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Мої відео