Закарпаття Інформ

«Хто останній?»: кому можна не стояти в черзі за спадком

«Хто останній?»: кому можна не стояти в черзі за спадком
289406 ПЕРЕГЛЯДІВ

Остання воля заповідача не завжди фіксується на папері та нотаріально засвідчується. Досить часто трапляються випадки, коли сформовані відносно рівня споріднення й законодавчо визначені черги спадкування вирішують долю майна спадкодавця.

За словами начальниці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірини СВИСТУН, щоб послідовність не порушувала справедливість, існує правова можливість змінити черговість отримання спадщини, адже не завжди найрідніші є насправді близькими. Тому фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом зі спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Окрім того, черговість одержання спадкоємцями за законом права на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині.

До речі, у 2021 році державні та приватні нотаріуси на теренах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) загалом посвідчили 36 договорів про зміну черговості одержання права на спадкування, зокрема на Полтавщині – 24, на Сумщині – 11 та 1 правочин – на Чернігівщині.

Мої відео