Закарпаття Інформ

Відновне правосуддя для неповнолітніх: результати, виклики та перспективи Програми обговорили на міжрегіональній зустрічі з обміну досвідом

Відновне правосуддя для неповнолітніх: результати, виклики та перспективи Програми обговорили на міжрегіональній зустрічі з обміну досвідом
341166 ПЕРЕГЛЯДІВ

Результати, виклики та перспективи реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» обговорили під час зустрічі з обміну досвідом між працівниками системи БПД та ювенальними прокурорами Миколаївської, Кіровоградської та Вінницької областей.

Як відзначила начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко, пілотування проєкту триває вже четвертий рік і результати, які ми бачимо дають можливість говорити про його ефективність. Зокрема, з точки зору неповторюваності кримінальних правопорушень неповнолітніми, адже у 95% випадків неповнолітні учасники проєкту не мали більше проблем із законом.

«Водночас пілотний проєкт це завжди певні виклики у його реалізації. За допомогою зустрічей з обміну досвідом між виконавцями, ми можемо виявити проблемні питання та віднайти найбільш оптимальний та ефективний варіант їх вирішення. Основні питання сьогодення, які потребують оперативного врегулювання, це розширення умов участі неповнолітніх у Програмі за наслідками змін у законодавстві, які відбулися через введення в Україні воєнного стану, а також удосконалення механізму пропонування неповнолітньому та потерпілому участі у Програмі та в медіації у межах Програми», - зазначила Ірина Бондаренко.

Першу частину зустрічі учасники присвятили обміну досвідом між працівниками системи БПД, зокрема директорки Регіональних центрів з надання БВПД у Кіровоградській, Миколаївській та Вінницькій областях Наталія Гнатуша та Марина Лукіянова презентували механізми участі неповнолітніх у проєкті та алгоритми взаємодії між ключовими учасниками, які були напрацьовані за роки пілотування проєкту в областях.

«Кожен регіон має свої особливості, зокрема в Миколаївській області до роботи з усіма неповнолітніми учасниками долучається психолог, який допомагає підлітку сформувати вміння постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення у законний спосіб. Крім цього, за потреби психолог працює і з сім’єю неповнолітнього», - відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Про важливість ролі психологів у реалізації пілотного проєкту зауважила й очільниця системи БПД у Вінницькій області.

«В нашій області ми маємо різний досвід як із залученням психолога, так і без. Так от у випадках, коли з учасниками проєкту працював психолог, ми спостерігаємо більш відповідальне та усвідомлене сприйняття сторонами проєкту в цілому та процесу ресоціалізації підлітка, зокрема, як наслідок, результат участі є більш успішним», - зазначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова.

В другій частині зустрічі учасники говорили про роль ювенального прокурора в роботі з учасниками пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні  кримінального правопорушення». Власним досвідом в напрямі роботи зі сторонами кримінального провадження поділилася ювенальна прокурорка Окружної прокуратури міста Миколаєва Катерина Капраль.

Як зазначає фахівчиня, ювенальний прокурор є першим, хто інформує сторони кримінального провадження про можливість участі у Програмі відновлення, однак результативність залежить від злагодженої роботи всіх учасників пілотного проєкту.

«Це спільна робота ювенальних прокурорів, фахівців регіонального центру, команди адвокатів-посередників, захисників та психологів. Ми постійно спілкуємось з учасниками проєкту, починаючи з отримання згоди на участь та завершуючи рішенням суду. Завдяки такій комплексній роботі нам вдається досягнути позитивних результатів, зокрема з 12 моїх кейсів - 11 неповнолітніх не вчиняли правопорушень повторно», - відзначила Катерина Капраль.

 Довідково. Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року. Зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 січня 2019 року за № 87/33058.

Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх ґрунтується на відновному підході у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої та середньої тяжкості, вчинених неповнолітніми, і передбачає організацію комунікації між такими неповнолітніми й потерпілими від вчинених ними правопорушень особами з метою виправлення заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх з кримінального процесу з обов’язковим вжиттям заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Мої відео