Закарпаття Інформ

Внутрішньо переміщені особи: правова допомога, гарантована державою

Внутрішньо переміщені особи: правова допомога, гарантована державою
36494 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже шостий рік, як деякі наші співвітчизники через збройний конфлікт на Сході країни та окупацію Криму були вимушені залишити свої оселі. На сьогодні в Україні, за даними Мінсоцполітики, обліковано понад 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим. З них понад 500 тис. оселилися на Донеччині.

Більшість правових проблем, з якими стикаються ВПО, однакові для тих, хто переїхав на Львівщину або Сумщину, у Херсонську область чи Житомирську. Оскільки кількість переселенців найбільша у Донецькій області, то й досвід вирішення юридичних проблем цієї категорії громадян — у фахівців системи безоплатної правової допомоги Донеччини.

З січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто ці категорії можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.

Для цього треба звернутися до одного з офісів системи БПД. Так, у Донецькій області працюють 23 центри та бюро правової допомоги. Починаючи з 2017 року, фахівці системи БПД Донеччини прийняли понад 6,9 тис. рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги за письмовими зверненнями від внутрішньо переміщених осіб.

«Особливість системи БПД Донецької області в тому, що внутрішньо переміщені особи – найпоширеніша категорія клієнтів. Вони становлять понад 51%. Надання правової допомоги ВПО має свою специфіку. Тому ми постійно проводимо навчання фахівців системи БПД та адвокатів, які надають вторинну правову допомогу цій категорії громадян», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.
Найчастіше ВПО потребують допомоги у вирішенні різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань їхнього соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та трудового права.

«До юристів Краматорського місцевого центру часто звертаються внутрішньо переміщені особи з питань відмови Пенсійного фонду у призначені пенсії, в тому числі на пільгових умовах, у зв’язку з неприйняттям довідок з тимчасово окупованих територій. Багато звернень щодо отримання соціальних допомог, підтвердження фактів, що мають юридичне значення – народження чи смерті особи на непідконтрольній території тощо», – розповіла директорка Краматорського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Харенко.

Щоб наблизити правову допомогу до мешканців непідконтрольних Україні територій, на контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Майорськ», «Новотроїцьке» та «Мар’їнка» працюють фахівці системи БПД Донеччини. Починаючи з 2017 року, вони понад 1,3 тис. разів виїжджали на КПВВ, де надали юридичні консультації понад 5,7 тис. громадянам.

Про все це представники ЗМІ з Буковини, Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Волині, Хмельниччини та інших регіонів України дізналися під час престуру «Надання правової допомоги учасникам бойових дій та внутрішньо переміщеним особам».

«Я вперше на Сході України. Побачили, як держава допомагає людям. Безоплатна правова допомога — наочний приклад цього. І якщо люди з окупованих територій приїжджають по правову допомогу, значить, вони вірять в Україну», — сказав журналіст з Івано-Франківська Роман Турій.
Престур організував Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки «Української ініціативи громадської довіри» (UCBI).
Довідково.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають подати такі документи:

 паспорт або інший документ, що посвідчує особу; реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
 довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Надати документи можна не лише особисто звернувшись до одного з місцевих центрів з надання БВПД, а й через електронні засоби зв’язку (адреси та електронні пошти центрів з надання БВПД можна дізнатися на офіційному сайті системи БПД за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ ).

Отримати безоплатну первинну правову допомогу (юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань) можна:
– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
– у месенджері Фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR

Прочитати правові консультації можна:
– у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://bit.ly/3lBOkT9
– скориставшись мобільним застосунком «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE

Мої відео