Закарпаття Інформ

Вийшло унікальне видання про українську кухню: їжа та історія!

Вийшло унікальне видання про українську кухню: їжа та історія!
9799 ПЕРЕГЛЯДІВ

“Україна: їжа та історія” – саме таку назву носить перший примірник видання дипломатичної книги про українську історію та кулінарію. Книга має авторську концепцію та неймовірну структуру. В ній зібрані невідомі раніше факти історії, культури, регіональної ідентичності, природи, побуту, звичаїв та обрядовості, краси та розмаїття України. Автори протягом довгого часу вкладали в примірник все те, що вони відкривали для себе крок за кроком досліджуючи регіони нашої Батьківщини.

Володимир Шейко, директор Українського інституту, на своїй сторінці в Фейсбуці розповів про те, що: «Це перший сигнальний примірник нашого видання з кулінарної дипломатії «Україна: їжа та історія»! Понад пів року його створювали колеги з Українського інституту, команда Їжа-культура, дослідники історії їжі та української кухні, фахівці з дипломатичного протоколу й етикету, провідні українські шефи з різних регіонів України, фуд-стилісти та фотографи. Це не просто збірник рецептів (хоча їх тут чимало!), а книжка, що розповідає про українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України, важливий інструмент культурної дипломатії та міжкультурного спілкування. Через традиції приготування їжі ми розповідаємо про історію, культуру, регіональні ідентичності, природу, побут, звичаї та обрядовість, красу і розмаїття України”.

Автори книги сподіваються, що ця книга піде ген за горизонт та представить нашу державу на міжнародному рівні. Вони прагнуть якомога скоріше створити іншомовні варіанти цієї збірки. Окрім видань іншою мовою вони планують провести декілька майстер-класів, виступів у блогерів, та презентацій. Така гучна заява, на їхню думку допоможе Україні в її меті увійти до ЄС. Адже лише захищаючи свої традиції та свою культуру, країна може стати самобутньою.

Хоча ця книга і вартувала її власникам багатьох зусиль, вони все одно хочуть, щоб вона була доступною для всіх. Тож зовсім скоро кожен зможе ознайомитись із її електронною версією на сайті Українського інституту. Звісно, перед тим, як викласти її в мережу автори планують надрукувати примірники для презентацій та книжки для продажу. Проте все ж таки їхньою першочерговою метою як була, так і залишається популяризація культури. Тож вони пропагуватимуть безплатну версію в інтернеті для того, щоб ми могли насолоджуватись своїми славетними попередниками, які вкладали душу в традиції.

Мої відео