Закарпаття Інформ

Український президент Зеленський заявляє про відкритість для переговорів із Путіним у чотири сторони, щоб послабити напруженість з Росією

Український президент Зеленський заявляє про відкритість для переговорів із Путіним у чотири сторони, щоб послабити напруженість з Росією
59778 ПЕРЕГЛЯДІВ


Президент України Володимир Зеленський закликав провести зустріч на вищому рівні з російським колегою Володимиром Путіним, президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель за результатами переговорів у Парижі в п'ятницю.
"Я хочу зібрати нас чотирьох", щоб обговорити "проблему ситуації з безпекою на сході України та деокупації наших територій", - сказав Зеленський після зустрічі з Макроном у Парижі, в якій Меркель брала участь за допомогою відеозв'язку.
Завершили свою п'ятничну зустріч три лідери, закликаючи Росію вивести додаткові війська, накопичені на українському кордоні та в окупованому Криму.
Зеленський заявив журналістам, що також сподівається відновити припинення вогню на зруйнованій війною сході України на майбутній зустрічі чотирьох радників лідерів Росії, Франції та Німеччини 19 квітня.
Він припинив вогонь "спочатку був продуктивним, але потім, на жаль" закінчився, сказав Зеленський.
Масове нарощування російських військ вздовж кордону з Україною породило нову напругу на сході України, де урядові сили борються з проросійськими сепаратистами з 2014 року.
"Суверенітет України знаходиться під загрозою", - заявив офіс Макрона, беручи участь у переговорах у п'ятницю, додавши: "Вся наша робота спрямована на уникнення ескалації та розрядження напруженості".
Зустріч Зеленського з лідерами Франції та Німеччини, які є посередниками у конфлікті з 2015 року, настає в той час, коли Україна звинувачує Росію в погрозі знищити її.
Переговори мали на меті закласти основу для зустрічі у так званому форматі "Нормандії", в якій беруть участь лідери Франції, Німеччини, України та Росії, і не відбулися з грудня 2019 року.
Україна та Росія обмінялися звинуваченням у стрибку насильства у конфлікті на сході України, де українські війська боролись із підтриманими Росією силами в конфлікті, який, за словами Києва, вбив 14 000 людей з 2014 року.
Україна та її західні союзники звинуватили Росію в "провокаційному" нарощуванні військ поблизу східного кордону країни та анексованого Криму.
П’ятничні переговори проходили на тлі зростання напруженості між США та Росією, в четвер адміністрація Байдена оголосила про висилку 10 російських дипломатів та ввела санкції проти десятків людей та компаній, притягнувши Кремль до відповідальності за втручання у тогорічний президентські вибори та злом федеральної влади агентствами.
"Відверто погрожуючи Україні"
У четвер міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на прес-конференції з колегами з країн колишнього СРСР Естонії, Латвії та Литви заявив, що Росія "відкрито погрожує Україні війною та руйнуванням української державності", додавши: "Червона лінія Україна є державним кордоном. Якщо Росія перетне червону лінію, то їй доведеться постраждати ".
За останні тижні Москва зібрала десятки тисяч військ уздовж північного та східного кордонів України, а також на Кримському півострові, який Москва анексувала у 2014 році.
Міністерство оборони Росії заявляє, що війська просто реагують на "загрозливі" дії альянсу НАТО і беруть участь у військових навчаннях.
Україна, де прокремлівський президент був скинутий внаслідок народного повстання у 2014 році, чітко заявила про свої амбіції вступити до НАТО.
"Ми не можемо залишатися на невизначений час у приймальні ЄС та НАТО", - сказав Зеленський перед своїм візитом.
"Якщо ми належимо до однієї родини, ми повинні жити разом. Ми не можемо виходити разом назавжди, як вічні наречені, ми повинні узаконити наші відносини".
Міністр Європи Франції Клеман Бон наголосив, що підтримка України — це не те саме, що надання їй членства в ЄС, "що не є серйозною перспективою".
Візит у четвер вищих дипломатів країн Балтії до Києва є останнім свідченням підтримки з боку європейських країн та США, які попереджають про "наслідки", якщо Росія буде діяти "агресивно" щодо України.
Тест на Байдена
У середу Байден і Меркель закликали Росію зменшити розміщення кордону.
Днем раніше Байден запропонував саміт з Путіним — пропозиція, яку Росія все ще розглядає. Фінляндія заявила, що готова прийняти таку зустріч.
Деякі спостерігачі розцінили ескалацію як спробу Москви та Києва випробувати нового президента США, щоб побачити, наскільки Байден готовий піти, щоб захистити союзника Вашингтона та протистояти Росії.
Минулого місяця Байден, погодивс з описом Путіна як "вбивці".
Нарощування російських військ відбувається на тлі загострення бойових дій з початку року на сході України, за які Москва і Київ обмінялися виною.
З початку січня у відколотих регіонах Донецька та Луганська було вбито щонайменше 28 українських солдатів, у порівнянні з 50 у цілому 2020 році.
Сепаратисти заявили, що більш як 20 їх бійців було вбито вже у 2021 році.
Москва звинувачує Київ у плануванні наступу на сепаратистів й попередив, що він може втрутитися у випадку нападу на їхні опорні пункти, де багатьом жителям видали російські паспорти.
Останні бої зруйнували режим припинення вогню, який відбувся в липні минулого року, що принесло відносний спокій в регіон після багаторічних сутичок.

Мої відео