Закарпаття Інформ

Відновне правосуддя - погляд зсередини. Досвід медіатора

Відновне правосуддя - погляд зсередини. Досвід медіатора
11210 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Запорізькій області, як і в інших регіонах України, реалізується проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Для його успішної реалізації в Запоріжжі налагоджено ефективну комунікацію та співпрацю фахівців прокуратури, Регіонального центру, психологів, громадський організацій, благодійних фондів. Та одним із ключових учасників являється посередник – адвокат, який співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги та пройшов навчання з реалізації Програми відновлення для неповнолітніх.

В чому полягає суть відновного правосуддя для неповнолітніх, як працює пілотний проект, які складнощі виникають під час спілкування зі сторонами ми запитали у досвідченого адвоката, посередника-медіатора, який працює в Запорізькій області – Ірини Лічман.

Пані Ірино, розкажіть, будь ласка, як давно Ви займаєтесь адвокатською діяльністю та чому вирішити стати медіатором?
Адвокатською діяльністю я займаюсь 19 років. В якості адвоката я завжди представляю одну сторону конфлікту, вирішую питання захисту інтересів однієї сторони. Медіатор, навпаки – це нейтральний посередник, який дає можливість сторонам конфлікту в позасудовому порядку усвідомити те, що трапилось, досягти порозуміння, допомогти врегулювати ситуацію шляхом досягнення спільного рішення. Під час медіації задоволення отримують обидва учасники процесу, кожна сторона має можливість висловитись, з’являється можливість відновити стосунки між неповнолітнім, який вчинив кримінальне правопорушення та постраждалим.

Чи є якість умови участі у програмі відновлення для неповнолітніх?
Так, є певні умови, які необхідні для участі у програмі відновлення. Неповнолітній повинен визнати факт скоєння ним кримінального правопорушення, крім того участь можлива лише за умови вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину вперше, ну і звісно неповнолітній, його законний представник та потерпілий повинні добровільно погодитись на участь у проекті. Відповідність умовам участі з’ясовує ювенальний прокурор, який і повідомляє про можливість участі у проекті.

Що відбувається, якщо сторони погодились брати участь у програмі відновлення для неповнолітніх?
Після оголошення неповнолітньому про підозру у вчиненні ним кримінального проступку або нетяжкого злочину, ювенальний прокурор запитує згоду у неповнолітнього та його законного представника і потерпілого на участь у Програмі відновлення.
У разі отримання такої згоди, заяви про участь у Програмі відновлення передаються до регіонального центру, який призначає посередника-медіатора.

Яким чином відбувається примирення сторін?
Саме для цього і відбувається медіація. Для полегшення спілкування під час першої зустрічі з неповнолітнім я отримую характеристику неповнолітнього, яку складає психолог, з яким підписано Меморандум про співпрацю Регіональним центром. Я телефоную учасникам проекту та домовляюсь про проведення індивідуальних зустрічей, під час яких розповідаю про переваги та наслідки участі у проекті. Потім ми домовляємось про спільну зустріч, під час якої потерпілий має можливість висловити власні переживання, почути слова каяття та вибачення та спільно з неповнолітнім вирішити, в яких саме заходах ресоціалізації приймати участь неповнолітній.

Як оформлюється прийняте під час медіації рішення?
За результатами медіації укладається угода між сторонами, в якій зазначаються зобов’язання сторін (наприклад, відшкодування шкоди, заходи ресоціалізації), терміни виконання .


Що це за заходи ресоціалізації, що саме вони передбачають?
Щоб відновити стосунки між неповнолітнім, який скоїв правопорушення та потерпілим, неповнолітній повинен щиро покаїтись, відновити завдану шкоду та пройти процедуру ресоціалізації. Під час медіацій, в яких я була посередником, ресоціалізація передбачала заняття неповнолітнього з психологом, що допоможе усвідомити причини скоєння правопорушення та допоможе змінити світогляд та самосприйняття. Крім того неповнолітні мають можливість залучатись до занять у спортивних секціях, різноманітних гуртках.

Що саме робить медіатор, щоб допомогти неповнолітньому та потерпілому примиритись?
Медіатор сприяє зустрічі потерпілого і правопорушника, створює умови потерпілому та правопорушнику вести діалог, сприяє сторонам медіації усвідомити те, що відбувається , та допомагає досягти спільного рішення щодо відновлення ситуації.

Чого не повинен робити медіатор?
Надавати перевагу одній із сторін медіації, надавати поради сторонам, підказувати сторонам варіант вирішення ситуації.

Ваші враження від першої медіації?
Від першої медіації, яка пройшла успішно, була маса вражень. Від сплеску адреналіну (бо вперше), морального задоволення від результату медіації до сумнівів та детального аналізу ( чи все було зроблено правильно? Може щось пропустила?). Вважаю, що це природно для людини, яка щось робить уперше.

Чи завжди медіація проходить успішно та що впливає на результат?
Я провела дві успішні медіації, одна медіація, нажаль, не відбулась та на сьогоднішній день у мене знаходиться доручення регіонального центру на проведення медіації, яка має відбутись на наступному тижні. Чому медіація не відбулась - у сторін повинно бути бажання прийняти участь у медіації, розуміння механізму участі, та не завжди сторони йдуть на контакт.


Які переваги медіації Ви можете назвати? В чому користь медіації для неповнолітнього та потерпілого?
Під час проведення медіації неповнолітній правопорушник усвідомлює свій проступок , до нього приходить розуміння, як його вчинок вплинув на потерпілого, яких моральних страждань завдано потерпілому, як він може відновити ситуацію та які дії для цього необхідно вчинити, він має можливість висловити своє каяття та просити про вибачення у потерпілого.
Потерпілий, в свою чергу, в процесі медіації має можливість висловити свої почуття, свої потреби, розповісти про те, що трапилось і як це вплинуло на його життя, почути від правопорушника про обставини , що призвели до правопорушення.
Під час проведення медіації сторони усвідомлюють те, що трапилось і це допомагає їм досягти взаєморозуміння.

Яким одним реченням, на вашу думку, найвлучніше описати суть програми відновлення для неповнолітніх?
Не завжди покарання призводить до виправлення неповнолітнього, не завжди вироком задоволені обидві сторони, програма відновлення – дієве відновлення стосунків, довіри, формування відчуття безпеки.



Теги: відновне правосуддя, медіація, медіатор, кримінальне правопорушення, неповнолітні, відповідальність неповнолітніх, програма відновлення, угода між сторонами, ресоціалізація
Мої відео