Закарпаття Інформ

Явище Product Placement в Україні та в музичних кліпах

Явище Product Placement в Україні та в музичних кліпах
23030 ПЕРЕГЛЯДІВ

Product Placement найбільш перспективна технологія рекламної діяльності. На сьогодні цей вид реклами набув широкого значення в медійному просторі. Тож рекламодавці почали розрізняти підвиди цієї технології. А саме візуальний, коли глядачі безпосередньо бачать продукт або його марку; вербальний - глядач чує, що актор або коментатор говорять у фільмі про товар(бренд); динамічний - використання товару акторами, персонажами.
Product Рlacement - це вид реклами, який набув дещо інших напрямів і використовується не тільки в кіно, серіалах, а й в пресі, музиці, на радіо, телебаченні. Це особливо цікавий метод просування товару та послуг.
У сучасних умовах, де без реклами не можливе продукування брендингу,а рекламодаці перенасичені роботою, Product Рlacement доречний. В даному випадку відтворюється емоційно-виражальна реакція споживача продукції. Носій товару відтворює близькість, значущість, цінності для споживача. Емоції, так само, як і особистісні цінності, які відтворюються в процесі споживання продукції - частина нашої підсвідомості, носієм якої є товар(бренд).
Цікаво, що перший етап Product Рlacement припадає на 30-ті роки XX століття. Це була історії про моряка Папая. З метою охорони здоров'я в США був створений персонаж моряк Папай, який з'їв консервований шпинат та отримав додаткову силу. Герой завдяки цьому переміг супротивника Блуто і завоював серце Оливкої Олії. Внаслідок дії прихованої реклами, рівень споживання шпинату в країні зріс.
Product Рlacement досить добре розвивається й в музичній сфері. Цільовою аудиторією музичних кліпів є сучасна молодь, яка займає високий відсоток у продажі товару. У кліпах Product Рlacement привертає все більшу увагу споживачів як зарубіжного, так і вітчизняного медіа-простору. Адже інформація про продукт сприймається глядачами легко та не є нав'язливою. Цей спосіб комунікації дозволяє фахівцях реклами візуально зобразити товар або продемонструвати його в тексті пісні. Реклама продукту в руках зірки або в музичному кліпи надає товару впізнаваності в два, а то й більше рази. Відеокліпи є хорошим рекламним аспектом продажу серед цільової аудиторії, адже глядач проводить асоціацію з улюбленим артистом та бажає купити той чи інший продукт. Внаслідок цього методу продажу, споживач впевнюється в якості даного товару. Музичні відеокліпи підвищують імідж та бренд продукції. Приклад, прихованої реклами в музичних кліпах спостерігаємо в пісні "Чіта-дріта" Вєрки Сердючки. У кліпі проводиться реклама горілки "Березова на бруньках". Співачка акцентує увагу на ящику з продукцією та говорить:"Дітям солоденьке, а нам – «Березову".
Варто зауважити, законодавство України включає Product Рlacement до підвиду прихованої реклами. Згідно ст. 9 п. 1. Закону України «Про рекламу», реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Якщо ж в інформаційному, редакційному чи власному матеріалі увагу глядача привертає товар, певний бренд, то цей контент має бути віднесений до рубрики "Реклама" або "На правах реклами". Тож українське законодавство потурбувалося аби цей вид прихованої реклами мав право на життя, на відмінно від вітчизняного.

Мої відео